טכנולוגיית המציאות הרבודה (AR) הינה חלק ממהפכת ה- Industry 4.0 , ומאפשרת הוספה של שכבה ("ריבוד") של גרפיקה ממוחשבת על גבי העולם האמתי. בעולם הייצור יש ל- AR מגוון רחב של שימושים כולל הוראות הרכבה, בדיקות איכות, בחינת אבי טיפוס, הדרכה מרחוק ועוד.
שוק ה- AR הינו אחד השווקים המבטיחים וחברת גולדמן זקס מעריכה כי השוק יגדל בשנים הקרובות בצורה דרמטית ויגיע בשנת 2025 למעל 20 מיליארד דולר בארה"ב בלבד, כאשר הסגמנטים המובילים הם: בטחון ותעופה, הרכבות, ציוד רפואי, תעשיית הרכב, ייצור מכונות ובניית קווי ייצור. ניסויים רבים הראו כי שימוש ב-AR יכול לשפר את תפוקות ואיכות הייצור בעד 50%
הטכנולוגיות המסורתיות של AR, כגון אלו של HOLOLENS, או VUFORIA, עושות שימוש ב- "ראיה ממוחשבת" כדי לחשב את מיקום המצלמה כך שניתן יהיה להוסיף את השכבה הדיגיטלית באופן מתאים על גבי התמונה – אך לשיטות אלו מגבלות רבות כי הן תלויות בתאורה ובסוג המשטח ונותנות פתרון חלקי שאינו תמיד מדויק. בנוסף, חלק מהפתרונות , כגון HOLOLENS , דורשים משקפיי AR מיוחדות, דבר שיוצר אתגרים בתחום הבטיחות ודורש טעינת בטריות והתאמת התכנים כך שיוכלו לעבוד ע"ג החומרה החלשה יחסית. בנוסף, העובדים לא תמיד מתלהבים לחבוש על הראש את משקפי ה-AR לאורך זמן. כל זה הגביל עד כה את השימוש ב- AR בעיקר לתחום ההדרכה ולמחלקות החדשנות - כאשר רצפת הייצור וההרכבה נשארה ללא פתרון AR אמין, נוח ומדויק.
טכנולוגיה חדשה באה לעולם
את כל זה משנה בימים אלו סטארטאפ ישראלי בשם SKILLREAL, שפעילות הפיתוח שלו החלה בשנת 2015. הצוות המקים כולל את המנכ"ל שי נוימן ובוגרי תלפיות וחיל אויר שפיתחו טכנולוגיה חדשנית ומוגנת פטנט שמתגברת על הבעיות שבטכנולוגיות הקיימות ומביאה את ה- AR לרצפת הייצור. הטכנולוגיה החדשה של החברה, שמבוססת על סנסורים מדויקים ואלגוריתמים ייחודיים, מאפשרת AR מדויק ואמין ועובדת בכל סביבת ייצור תוך שימוש במחשבים ובמסכים שכבר נמצאים בדר"כ בקו הייצור. המערכת מתממשקת למערכות הייצור של המפעל וטוענת ממנו באופן אוטומטי את "התאום הדיגיטלי" - כולל המודל התלת ממדי, הוראות הייצור וה- BILL OF PROCESS, שמאפשרת עבודה נוחה ומידית ללא צורך בהכנה מיוחדת. סימנס, המובילה העולמית בתחום ה- PLM ומערכות הייצור בחרה בטכנולוגיה, ממשקה אותה למערכותיה והחלה להציע אותה ללקוחותיה. בארץ משווקת המערכת ע"י חברת מקיט מקבוצת מלמ-תים. המערכת כבר משמשת חברות מובילות בארץ ובעולם.
להלן Use cases ממפעלים בארץ ובעולם בהם הושג חיסכון בזמן ועלות תוך שיפור באיכות וזאת על ידי מניעת טעויות בקו הייצור, איתור טעויות תכנון בשלב טרום ייצור והרכבה כמו גם קיצור הזמן הנדרש להדרכת עובדים:
צפו בשי ניומן מדגים את הטכנולוגיה בוובינר שהתקיים במסגרת כנס ההנדסה של לשכת המהנדסים, לחצו כאן